Mar 2, 2008

Hilangkan Blogger Navigation Bar



Kepada pengguna-pengguna classic template yang disediakan oleh blogger mesti terdapat paparan 'navigation bar' di bahagian atas blog seperti di gambar.

'Navigation Bar' ini boleh dihilangkan dengan dengan memasukkan sepotong kod HTML seperti contoh di bawah.

Salin kod CSS berikut untuk dimasukkan dalam kod template blog:


#navbar-iframe {
height: 0px;
visibility: hidden;
display: none
}


Log masuk dalam papan pemuka blogger anda dan pilih Design | Edit HTML:


Masukkan kod CSS dalam kod template anda sebelum kod body { ... }


#navbar-iframe {
height: 0px;
visibility: hidden;
display: none
}


body{
margin:0px auto 0px;
padding:0px;
font-family:Trebuchet MS;
font-size:13px; color:$bodytextcolor; background:$bgcolor; width:960px}
a{color:$linkcolor; text-decoration:underline
}


Selapas paste masukkan kod CSS Preview. Jika semua berjalan dengan baik ok boleh klik SAVE TEMPLATE.


Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

3 comments:

sufian said... [Balas komen ini]

sila check award anda di http://sufianpc.blogspot.com/2008/12/al-kisah-award-maal-hijrah-tahun-2009.html

Romli Daud said... [Balas komen ini]

kalau benda tu tak de nak log in ikut mana?? jelas sikit..??

Calipso said... [Balas komen ini]

Romli, navbar tu bukan untuk login, dia untuk navigtion je... jarang2 orang gunakan dia ni banyak yang mintak dihilangkan... dia duduk atas sekali rugi space sikit.

login blogger ikut macam biasa, ikut blogger.com atau draft.blogger.com

Post a Comment