Jan 29, 2011

Shoutbox Tertutup Di Tepi

Skrip untuk buat hidden Shoutbox.

Kalau belum ada Shoutbox dalam blog boleh ikut panduan:

Shoutbox Guna cBox.ws.

Shoutbox Guna Shoutmix.com.

Skrip diperoleh ihsan dari http://www.zulkbo.com/2011/01/cara-membuat-shout-box-sembunyi-ala.html.

Salin kod skrip berikut, masukkan kod shoutbox di tempat yang dinyatakan dan masukkan dalam sidebar blog:

<style type="text/css">
#gb{position:fixed; top:50px; z-index:+1000}
* html #gb{position:relative}

.gbtab{height:110px; width:30px; float:left; cursor:pointer; background:url('http://i31.servimg.com/u/f31/14/01/65/89/shoutb10.png') no-repeat}
.gbcontent{float:left; border:2px solid #666; background:#fffffg; padding:10px}
</style>

<script type="text/javascript">
function showHideGB(){var gb = document.getElementById("gb"); var w = gb.offsetWidth; gb.opened ? moveGB(0,30-w):moveGB(20-w,0); gb.opened = !gb.opened}
function moveGB(x0, xf){var gb = document.getElementById("gb"); var dx = Math.abs(x0-xf) >10 ? 5:1; var dir = xf>x0 ? 1:-1; var x = x0+dx * dir; gb.style.right = x.toString()+"px"; if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+","+xf+")",10)}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab"onclick="showHideGB()">
</div>
<div class="gbcontent">

Paste Masukkan Kod Shoutbox Di Sini

<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (30-gb.offsetWidth).toString()+"px";
</script>

Lepas paste masukkan kod Shoutbox tempat yang dinyatakan salin semua kod skrip untuk di paste masukkan dalam sidebar blog.

Dalam dashboard blogger pilih Design | Page Elements:


Pilih satu Add a Gadget bahagian sidebar yang di sebelah bawah:


Dalam tetingkap Configure Add a Gadget klik pilih HTML/JavaScript:


Paste masukkan kod skrip dalam ruangan Content dan klik SAVE:


Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

8 comments:

johari said... [Balas komen ini]

bagoih ni ...thanks

[U]ndeR[G]rounD said... [Balas komen ini]

thx bro~~
lama dah cari nie,,nk sorok cb kat tpi..

Princess of lOve said... [Balas komen ini]

thnkz..

Nurul Afifah said... [Balas komen ini]

nice.!

puanbee said... [Balas komen ini]

terima kasih banyak yer.. pb dah berjaya buat , nak tengok loading jd ringan ke tidak...

Eelaa said... [Balas komen ini]

tk jdi lahh ! mcmne ek ?

Calipso said... [Balas komen ini]

@Eelaa
cerita dulu camana Eelaa buat? baru boleh tau di mana silapnya... orang lain buat semua jadi.

Calipso said... [Balas komen ini]

Hansyaz

yg warna merah kod shoutbox yang di beri oleh cBox, kalau tak faham ikut dulu panduan Shoutbox guna cBox.ws kat atas tu...

Post a Comment