Jul 18, 2010

Halang Copy Dengan Right Click Mouse

Skrip untuk menghalang orang cuba copy apa-apa maklumat dalam blog kita dengan klik mouse sebelah kanan.

Highlight dan salin kod skrip berikut untuk dimasukkan kedalam sidebar atau footer blog:

<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

Log masuk ke dalam papan pemuka bloggger melalui Blogger in Draft. Pilih Design:


Bawah Design pilih Page Element:


Kemudian pilih satu Add a Gadget dalam bahagian sidebar atau footer blog:


Kemudian dalam tetingkap Configure Add a Gadget pilih HTML/JavaScript:


Kemudian dalam tetingkap Configure HTML/JavaScript paste masukkan kod skrip di atas dalam ruangan Content dan klik SAVE:



Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

14 comments:

usahawanmuda said... [Balas komen ini]

Bro, mmg berkesan la.
saya dah buat kat blog ni dengan kaedah yang bro ajar tu.

Ni URl blog yang saya try wat.
-> http://sistemjanaduit.blogspot.com

Tmbhan: ajarkan buat RSS leh? xrajin nk search sebab x bnyk mase. selalu g blog ni je.tq klu rajin.

AIDA said... [Balas komen ini]

mudah & sangat berkesan. terima kasih

Anonymous said... [Balas komen ini]

saya dh try & menjadi.
tapi gmbr saya still boleh copy atau save bile pengunjung blog click pada gmbr..

mcm mana nak disable kan?

thanks..

akma oke! said... [Balas komen ini]
This comment has been removed by the author.
Eliza Muslim said... [Balas komen ini]

terima kasih.

Faizal Yaakub said... [Balas komen ini]

ty2...tapi still leh print screen kan???ad tak nak halang benda ni sekali...

Bella said... [Balas komen ini]

thank u so much..dah menjadi! =)

WELCOME IN MY BLOG said... [Balas komen ini]

makasih bnyak ya mas , ^3^

eysha_zal said... [Balas komen ini]

thanx.. dah jadik :)

Tupperware Lover said... [Balas komen ini]

Macih sangat2.. Dah menjadi.. Semoga setiap usaha murni anda mendapat ganjaran yang seabaiknya dari yang Maha Kuasa... Aminnnn.. Again, tks a lot!

Putri said... [Balas komen ini]

thanks.. it works. Mohon share yer..

http://kasutgelas.blogspot.com

zettyzainal said... [Balas komen ini]

banyak yg saya belajar disini..thanks a lot!!

Izzulhelmy Ibrahim said... [Balas komen ini]

SAYA BUDAK BARU HARAP BLH TUNJUK AJAR...
http://rencahkita.blogspot.com/

Izzulhelmy Ibrahim said... [Balas komen ini]

X menjadi ar... pls help me...

Post a Comment