Mar 9, 2010

Tukar Alamat URL Blog

Panduan bagaimana menukar alamat URL blog.

Log masuk kedalam papan pemuka Blogger melalui Blogger in Drft.

Bawah Settings pilih Publishing:


Taip masukkan nama baru blog dalam ruangan Blog *Spot Address.  Tertakluk kepada nama yang ditaip boleh digunakan.  Taip masukkan Word Verification dalam ruangan yang disediakan dan klik SAVE SETTINGS.  Jika terdapat error tentang nama blog, tukar nama blog yang lain.  Lihat contoh kesalahan di bawah:


Contoh Error Notification yang diberi jika nama blog tidak boleh digunakan, tukar nama blog yang lain jika sehingga diterima:



Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

32 comments:

My Lisa Shop said... [Balas komen ini]

Terima Kasih, banyak membantu..

http://mylisashop.blogspot.com

Anonymous said... [Balas komen ini]

ta paham ar..sya na tukr nama di facebook..mcm ne hah???

Anonymous said... [Balas komen ini]

thanks ajar cara nak menukar alamat URL blog.

boleh x tunjuk cara mcm mana nak tukar email blog? saye nk tukar email utk login blog same dgn URL blog yg baru..

Anonymous said... [Balas komen ini]

aku ta phm ar..ak na tkaq nama kart fb..mcm mna nyh...na tkan apa na tkaq??ak lupa larh ak bwart mcm na dlu..anybody can help me???


pelupa....

kahkahkah said... [Balas komen ini]

tq

Anonymous said... [Balas komen ini]

nape ssh sgt nk tuka url.. x blh tuka pon saper2 blh tlg???

Calipso said... [Balas komen ini]

yang dah boleh tukar tu, masuk dalam forum buka satu topik baru (alamat link forum ada kat atas blog ini). Nanti kita boleh pandu dengan lebih terperinci dalam borum.

maaf lambat jawab komen sebab ada kesilapan teknikal sikit.

~~ Cik Muda Enny ~~ said... [Balas komen ini]

thankss sgt2..
:)

✿ Myra ✿ said... [Balas komen ini]

thanks a lot!
huhu..memang dah lama nk tukar nama kt blog

ღ BuBBLe WhiTe ღ said... [Balas komen ini]

klw dah tukar tp dye still naik url yg lame nape ek??ade silap mne2 ke?

Calipso said... [Balas komen ini]

@ღ BuBBLe WhiTe ღ

tu maknanya belum tukar lagi tu... masa SAVE SETTINGS tu baca betul-betul ada error ke tidak? lepas ke tak lepas. Selalu ada nama yang Blogger tak bagi pakai sebab orang lain dah pakai nama yang sama

MIZZ SUE (asam.garam.gula) said... [Balas komen ini]

kalau tukar nama alamat URL blog ni orang follow kita still dapat follow tak..

sue_546@yahoo.com

Calipso said... [Balas komen ini]

@MIZZ SUE (asam.garam.gula)

follower ok tak hilang sebab dia guna google friend connect.

zimah said... [Balas komen ini]

boleh gtaw tk cara nk tukar url? da bnyk kali bt tk boleh2 jg

Calipso said... [Balas komen ini]

@zimah
kalau nama blog tu blogger tak terima tukar nama lain. Sentiasa tukar nama lain kalau tak lepas.

kalau tak boleh juga buat blog baru pindahkan isi blog dalam blog baru. Buat dalam akaun blogger yang sama

Hyun Ae said... [Balas komen ini]

kalu mcm kita msuk contest or pape,link yg lama tu xleh guna dah la kan?

Nabil said... [Balas komen ini]
This comment has been removed by the author.
Calipso said... [Balas komen ini]

@Hyun Ae

ya betul link yang lama tak boleh guna lagi bila dah tukar nama baru.

iyka syafika said... [Balas komen ini]

tq...

Anonymous said... [Balas komen ini]

Workstation Ford membawa kantor Anda untuk kendaraan Anda , sehingga lebih mudah untuk melakukan bisnis di Houston daripada sebelumnya . Tanyakan Anda Houston dealer Ford mengenai pilihan yang tersedia .rn   rnDengan komputer di -dash dalam pickup Ford atau van , Anda berkendara di sekitar Texas tanpa harus kembali jalur untuk kantor Anda di Houston untuk mengisi formulir atau mengirimkan perintah kerja . Cukup logon ke komputer Anda dari Ford dan memeriksa e - mail , mengisi spreadsheet dan informasi log . Anda Ford Dealer Houston dapat mendiskusikan lebih jauh dengan Anda manfaat dari workstation Ford .

[url=http://motoreviewnow.info/sandberg-volvo/]Sandberg Volvo[/url]

Anonymous said... [Balas komen ini]

setelah menukar nama blog, blog tersebut tak dapat dicari dalam google, macamana tu?

Calipso said... [Balas komen ini]

dah tukar nama blog kena register lain dalam google, register nama lain cari nama lain mana nak jumpa.

Amim said... [Balas komen ini]

camne nk tukar blogspot ke .com ?

Calipso said... [Balas komen ini]

@Amim nak guna .com, .com.my, .org dll kena beli domain sendiri.

miss apple said... [Balas komen ini]

thanks

Aziz Yusof said... [Balas komen ini]

sgt mmbntu
cara mudah kurus tanpa perlu berlapar

Agus Widodo said... [Balas komen ini]

necmadiun.blogpsot.com

thanks

Amyrull Afiq said... [Balas komen ini]

dh bnyak kali test x bleh jga la..

Wisata Kepulauan Seribu said... [Balas komen ini]

google.com/+EpaketBlogspotWisata

kaptenkiid said... [Balas komen ini]

terima kasih sebab longsikan tips tu..apa-pun admin memang sempoi

Anonymous said... [Balas komen ini]

great website! very very cool! Checkout my pools: http://www.milleniumpoolservices.com/

Anonymous said... [Balas komen ini]

great website! very very cool! Checkout my swimming pools

Post a Comment