Apr 29, 2008

Daftar Blog Dengan Yahoo SE Cara Manual

Dalam pos kali ini diterangkan bagaimana cara untuk mendaftar secara terus atau secara manual dengan Yahoo Search Engine bertujuan supaya blog anda lebih cepat dan segera mendapat tempat dalam senarai pencarian Yahoo.

1. Buka dan log masuk ke dalam Blogger dalam satu window dan

2. Dalam satu window lain log masuk kedalam laman Yahoo URL Submit. Daftar dahulu jika masih belum ada akaun Yahoo.

2.1 Setelah masuk dalam muka Utama Yahoo Explorer klik My Site seperti berikut:


2.2 Lepas itu Yahoo akan membuka muka My Sites. Jika ada blog yang telah berdaftar sebelum ini semuanya akan tersenarai dalam muka ini. Taip alamat URL blog yang akan didaftar dalam ruangan yang disediakan sperti berikut dan klik butang Add My Site seperti berikut:


2.3 Dalam muka Authentication... berikutnya klik By adding a META tag to my home page seperti beriktu:


2.4 Berikutnya Yahoo akan membuka kod META dalam muka yang sama di bahagian bawahnya. Highlight dan salin kod META yang diberi untuk dimasukkan dalam blog:


3. Kembali ke dalam papan pemuka Blogger blog yang telah didaftarkan. Klik pilih Design | Edit HTML:


3.1 Dalam kod HTML template blog paste masukkan kod META Yahoo yang telah disalin di atas di bawah kod <head> seperti berikut dan lepas itu klik SAVE TEMPLATE:


3.2 Pastikan template kod blog telah di SAVE dengan sempurna:


4. Seterus kembali semula ke laman Yahoo dalam muka META Authentication. Dalam muka ini klik butang Ready to Authenticate seperti berikut:


4.1 Selepas selesai authenticate blog jika tiada apa-apa kesalahan yang ditunjukkan Yahoo akan kembali ke muka My Sites dan alamat URL blog yang baru didaftar akan disenaraikan. Seterusnya klik pada alamat URL blog yang baru didaftar seperti berikut:


4.2 Bersikutnya muka Summary akan dibuka. Klik Feeds dalam menu sebelah kiri:


4.3 Selepas klik Feeds Yahoo akan membuka muka Feeds. Dalam muka ini taip atom.xml dalam ruangan yang ditunjukkan dan seterusnya klik butang Add Feed seperti berikut:


4.4 Selepas itu site feed telah diterima dalam muka feeds berikutnya seperti di bawah:


5. Itu sahaja yang diperlukan untuk pendaftaran dan anda boleh log keluar dari Yahoo Site Explorer. Blog anda akan didaftar dan diindex dalam enjin pencarian Yahoo dalam masa terdekat. Pastikan semua pautan dalam blog boleh dicapai dengan lancar. Selepas beberapa hari semak dengan Yahoo search, taip alamat URL dalam kotak pencarian Yahoo samada telah disenaraikan atau belum.

Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

11 comments:

awis said... [Balas komen ini]

trima kasih 'dewa' ku..heee.. aku brjaya..

Rose Collectionz said... [Balas komen ini]

terima kasih......dah berjaya.nak check balik lps bbrp hari

Akihabara-Gadget said... [Balas komen ini]

salam admin....
agak2 berapa lama baru masuk ke yahoo?
sebab dah 2 hari check tak masuk lagi...

Calipso said... [Balas komen ini]

@Akihabara-Gadget

cuba taip alamat URL blog tu dalam yahoo punya search box tengok ada keluar tak, kalau ada keluar maknanya dah listed la tu...

Akihabara-Gadget said... [Balas komen ini]

dah cube tapi tak keluar...
tu yang pelik..
ada masalh ke kalau macam tu?

Akihabara-Gadget said... [Balas komen ini]

yeahhh....
dah masuk...
thanks...

Anonymous said... [Balas komen ini]

Ηі there, Υοu hаve
ԁone a fantaѕtіс job. Ӏ'll definitely digg it and personally recommend to my friends. I'm сοnfident theу will be
bеnefіtеd from this ωeb sitе.


My wеblοg - chatroulette

Anonymous said... [Balas komen ini]

Goοd post. I will be experіencіng ѕome
of thesе issues as well..

Also visіt my blog; Bodybuilding Supplements

Anonymous said... [Balas komen ini]

Ι wanted to thank уou fοг thiѕ very gοod reаd!
! I сertainly еnjοyed eveгy little bit of it.
I've got you bookmarked to check out new things you post…

Take a look at my blog; articlesitesonline.co.uk

Anonymous said... [Balas komen ini]

Thankѕ іn ѕupport of ѕhaгing such а good thought,
piece of wгiting is fastiԁiоus, thatѕ why i have reаԁ
іt entіrеly

Μy weblog ejaculation master review

stik drum said... [Balas komen ini]

nice article

Post a Comment