Jan 8, 2011

Butang Like Face Book

Panduan menyediakan butang like dari FaceBook dalam blog.


Untuk mendapatkan kod skrip button sila layaran http://developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like.

Isi maklumat dan pilihan dalam borang yang disediakan dan klik Get Code:


Highlight dan salin kod skrip yang diberi berikutnya:


Jika butang Like Facebook ingin dipamirkan dalam sidebar blog pilih Design | Page Elements:


Pilih salah satu Add a Gadget untuk sidebar:


Dalam tetingkap Configure Add a Gadget pilih HTML/JavaScript:


Paste masukkan kod skrip dalam ruangan Content dan klik SAVE:


Jika butang Like Facebook di bahagian bawah pos blog pilih Design | Edit HTML:


Tandakan kotak Expand widget templates:


Cari kod <div class='post-footer-line post-footer-line-3'> seperti berikut:


<div class='post-footer-line post-footer-line-3'>
<span class='post-location'>
<b:if cond='data:top.showLocation'>
<b:if cond='data:post.location'>
<data:postLocationLabel/>
<a expr:href='data:post.location.mapsUrl' target='_blank'>
<data:post.location.name/></a>
</b:if>
</b:if>
</span>
</div>


Paste masukkan kod skrip butang Like Facebook sebelum </div>:

Preview dan klik Save Template.

Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

10 comments:

han said... [Balas komen ini]

em, tumpang tanya. buat cara camni, nanti orang yang like akan like the whole blog kan?
camna nak buat dia like untuk individual post?

Calipso said... [Balas komen ini]

@han

individual post sahaja han bukan the whole blog

izuman18 said... [Balas komen ini]

em...apsal x jadi individual

Shah URL said... [Balas komen ini]

@han

untuk like fb di tiap entri kena pakai [ button ni ] .
xyah edit apa-apa

Lukman Noraini said... [Balas komen ini]

awat lah susah sngt..

miss kecoh said... [Balas komen ini]

ikut atas template gak ke?? asyik gagal je buat tutorial nie... da give up la... sye xde code yg yg atas tuhh,stiap kali nk buat asyik nk minx code tuh.. huuu sape2 tauu..please help me.sye budak bru nk blaja2 dlm blog nie..

Han Neesa said... [Balas komen ini]

hey ho thanks for the tutorial yo :D

do visit my blog ^^

hashim ishak said... [Balas komen ini]

nk tanye nape saya bwt button like tapi xkuar pun...

Aisya Isya said... [Balas komen ini]

sye buat langsung tk jadi pape pon..
tgok tuto mmg senng nk buat ssah btol lah..

Anonymous said... [Balas komen ini]

@Han Neesa

han neesa..sam/niezam ym nih..how are yu? dengar crita egypt kecoh?

Post a Comment