May 28, 2008

Daftar Blog Dalam Enjin Pencarian (Search Engine)


Setelah anda berjaya membina dan menyempurnakan bolg anda sekarang kita perlu mendaftarkan blog kita ke dalam daftar enjin pencarian (search engine) seperti Google, Yahoo, MSN, AOL dan sebagainya. Tujuan mendaftar adalah untuk meningkatkan jumlah pengunjung yang berkualiti yang akan datang mengunjungi blog anda.


Rata-rata pelayar internet akan menggunakan enjin pencarian untuk mendapatkan maklumat yang diperlukan. Pelayar akan mendapat apa yang dicari dalam 10 laman web teratas yang disenaraikan oleh enjin pencarian. Apa yang di taip oleh pelayar internet dalam kotak pencarian itu dipanggil 'keyword'. Anda boleh menggunakan kemudahan 'keyword tool' yang disediakan oleh google untuk membuat analisis kajian tentang keyword ini. Google akan menunjukkan data-data penting bagi sesuatu keyword umpamanya, berapa ribu bilangan sesuatu keyword itu digunakan untuk pencarian dalam satu-satu bulan, kekerapan ianya digunakan, berapa banyak pesaing lain yang mengguakan keyword tersebut. Dengan statistik dan keyword ini anda meyediakan blog atau laman web anda bertujuan untuk menarik lebih ramai pengunjung.

Enjin pencarian menggunakan pelbagai kaedah algorithm untuk menilai dan menetapkan indeks dan ranking sesuatu blog yang akan disenaraikan. Bergantung kepada kualiti 'content' (isi) dan 'keyword' yang terdapat dalam blog anda, search enjin akan menentukan ranking yang bakal diberi. Sebenarnya kaedah untuk mendapatkan ranking tratas dalam enjin pencarian adalah satu subjek yang luas untuk diperincikan dan terdapat banyak penerangan tersedia dalam internet untuk anda pelajari. Menjadi idaman setiap webmaster untuk mendapatkan 10 tempat teratas dalam ranking enjin pencarian mengikut kata kekunci (keyword) tertentu. Antara kriteria penting yang diambil kira adalah isi kandungan, keywords, inbound link dari laman yang berkualiti dan banyak lain lagi.

Sebagai contoh sekiranya anda menaip keyword 'panduan untuk blogger' dalam kotak enjin pencarian google (google search)anda akan dapati blog ini menduduki 3 atau 4 tempat teratas dalam senarai yang dipaparkan daripada lebih 900 ribu blog dan laman web lain yang berkaitan. (ada kalanya blog ini mendahului lebih 8 juta senarai yang dikeluarkan oleh google). Enjin pencarian yahoo tidak memberi keutamaan kepada blog seperti blooger blogspot ini, tetapi disebabkan blog ini berdaftar dengan digg.com anda dapati blog ini masih menduduki tempat teratas dalam enjin pencarian yahoo jika menggunakan keyword yang sama. Dalam topik yang lain kita akan bincang bagaimana untuk berdaftar dengan banyak lagi 'blog directory' seperti digg, technorati, blogcatalog, reddit dll. Berdaftar dengan blogcatalog.com juga membuat blog ini menduduki senarai teratas dalam ranking enjin pencarian google.

Senarai enjin pencarian yang boleh anda daftarkan blog anda adalah seperti berikut:-

Jika anda ada masa terluang sila berdaftar dengan semua enjin pencarian di atas, jangan malas.... Sebahagiannya memerlukan anda berdaftar sebagai ahli dahulu. Masukkan alamat URL blog anda ditempat yang diperlukan dan ikut panduan laman web berkenaan.


Berikut pula adalah perkhidmatan internet untuk mendaftarkan blog anda kepada banyak enjin pencarian, anda juga boleh menggunakan perkhidmatan ini secara percuma. Senarainya seperti berikut:


Selamat mencuba dan berusaha.




Sekiranya blog ini didapati berguna dan boleh membantu sila masukkan pautan dalam blog anda kepada blog ini. Alamat URL: http://panduanpemblog.blogspot.com/

35 comments:

subha said... [Balas komen ini]

leh awk tolong sy,.sy punya blog masih belum kelihatan kat enjin pencarian google..yahoo..sedangkan sy dah daftar dah...kat bloglines pun ade sy daftar..ni laman web sy blog sy..http://lifestyleinmalaysia.blogspot.com/
leh awk tolong sy?

.:sanDORA:. said... [Balas komen ini]

this post is realy helpfull! thanks!

Calipso said... [Balas komen ini]

subha,

daftar dengan SE cara manual.. bawah tajuk:-

1. Daftar Dengan Google SE Cara Manual
2. Daftar Dengan Yahoo SE Cara Manual
3. Daftar Dengan MSN SE Cara Manual

kalau daftar car open source lambat disenaraikan dalam enjin pencarian...

norzyy said... [Balas komen ini]

kenapa yahoo tak layan blogspot? dah 2 minggu daftar dgn yahoo tp tak keluar-keluar lagi. Tp dgn google lepas 3 hari bila taip 'istilah internet dalam Bahasa Melayu' alhamdulillah blog saya ada dalam top 10.

Calipso said... [Balas komen ini]

tak tentu jugak norzy kadang makan sampai tiga minggu dia tak datang crawl lagi... selalunya tak sampai 3 minggu, tapi kena daftar cara manual tu...

yasriyasin said... [Balas komen ini]

Thanks bro...tgh dok stadi lg ni...

Abang Isaifuddin Abang Noran said... [Balas komen ini]

artikel yang baik dan bernas..

Anonymous said... [Balas komen ini]

tak kene bayar ke?

Admin said... [Balas komen ini]

takde tak kena bayar, panduan tentang pendaftaran search engine semuanya free...

yang kena bayar tu kalau daftar bawah ADWORDs

Anonymous said... [Balas komen ini]

saya nak tanya sesuatu mengenai enjin nie...saya dah daftar lama dahulu untuk yahoo dan selepas 2 bulan bila saya search dekat yahoo,website saya pun keluar.tapi kenapa lepas lima bulan saya search balik website saya dah tak tersenarai lagi walaupun saya tulis secara penuh url.

Admin said... [Balas komen ini]

awak kena daftar dengan yahoo, google dan bing cara manual ikut panduan yang dah disediakan (bagi tau kalau interface dah bertukar atau panduan lama tu masih boleh diikuti).

lepas daftar cara manual baru boleh masuk dalam yahoo punya dashboard semak di aman silapnya.

minta tolong said... [Balas komen ini]

minta tanya skit calipso,saya nak tanya nie...kalau calipso search kat internet tulis tv3,dia akan keluar dan tulis tv3STESEN TV PORTAL PERTAMA kan?tapi yg saya nak tanya macammana nak buat blog saya tulis macam ayat kat bawah tv3STESEN TV PORTAL PERTAMA iaitu Malaysia's no 1 terrestrial TV Station and no 1 Malaysian TV portal.

Admin said... [Balas komen ini]

nak tulis "Malaysia's no 1 terrestrial TV Station and no 1 Malaysian TV portal" tu dekat mana? Kalau nak letak dekat blog title dalam header tu nak kena pinda sikit template punya kod CSS bahagian <Header Inner>

cuba bagi awak punya alamat URL blog.

Anonymous said... [Balas komen ini]

nak tanya skit la bro...camna nak tambah kolum kat atas skali dlm blog erk?????contohnyer macam "home" lepas tu kat sebelah plak tulis "hubungi saya"

Calipso said... [Balas komen ini]

@Anonymous

sini http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/2011/02/tab-menu-template-ethereal-blogger.html

atau sini http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/2010/04/pages-baru-dari-blogger-menu-navigasi.html

Anonymous said... [Balas komen ini]

saya dah buat la calipso tapi dia keluar secara menegak...saya nak secara melintang mcm contoh kat atas

Calipso said... [Balas komen ini]

awak kena bagi saya tengok blog sebab saya tak tau template apa yang awak pakai. Kalau template lama cara dia lain tak sama macam template yang dalam panduan tu...

Anonymous said... [Balas komen ini]

nie laman web blog saya calipso... http://aku-death-men.blogspot.com/ ...harap tolong k

Calipso said... [Balas komen ini]

@Anonymous

oh itu template "rounders 3" blogger lama punya.

ikut panduan ni http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/2010/04/pages-baru-dari-blogger-menu-navigasi.html.

Anonymous said... [Balas komen ini]

thanks calipso...

shamizu said... [Balas komen ini]

salam bro,
kena semak balik satu-satu enjin carian ni.
Kalau tidak rugi orang taip tak keluar blog kita

shah blogger said... [Balas komen ini]

calipso.. key word panduan untuk blogger kat google blog lama ko pegang la top 1. tp tu la sygnya dah ilang kan :(

aku lak melebih x kaji sangat, teruja tgk kan. skali nak join contest punya pasal skang blog di highlight sbg 'sandbox' damnnn :(

Anonymous said... [Balas komen ini]

ASKUM BRO.......NAK MINTAK TOLONG SKIT...BRO MESTI TERER KAN PASAL INTERNET NIE....SOALAN SAYA IALAH

1.CAMNA NAK BUAT:BILA ANAK PANAH DARI MOUSE TERKENA JA LINK SAYA,LINK SAYA AKAN JADI MACAM ORANG KLIK.TANPA TEKAN KLIK.

HIB@Cops said... [Balas komen ini]

salam admin.saya tengah pening-pening lalat lagi ni.almaklum, baru nak belaja..nak tanya, lepas siap blog tu, saya register dah dalam google untuk blog saya tu..tp bila search masih tak kuar.Satu lagi camner nak link blog org lain ke dalam blog kita sendiri.Tq admin.Pohon diajar.Tq.saya punya url www.hib-cops.blogspot.com.Tq.Tolong ek

Demi Masa! said... [Balas komen ini]

thanx admin..blog ni byk bantu kami yang baru nk blaja buat blog..^_^

Anonymous said... [Balas komen ini]

We are a bunch of volunteers and opening а bгanԁ nеω scheme in our cοmmunity.
Yоur wеb ѕite ρrovided us with useful informatіon to wοгk on.
You have ԁοnе an impreѕsivе job and
our ωholе group shall be thankful to уou.


My homеρage :: Click on veehd.com

Anonymous said... [Balas komen ini]

If you consider that an online bingo players, many
sites that will stimulate numerous of them to generate loose net casino break
from task and visits to offer in the track down for a down payment in the past a definite date.
A look into some of the best Star Wars apps to be found on
i - Tunes, including games, fun soundboards, books,
and more. Even when things seem hopeless, Kiko's narration provides some great comedy relief.

Also visit my homepage ... internet radio

Anonymous said... [Balas komen ini]

Be intelleсtual enοugh to sеe that your ad does not go on аiг
on a unsеemly ѕhow ; a Christian book gοing on aіr оn а shοw that is about hаndling sexuаl іssuеs would be
ridiculous. Perhaps the beѕt thing
to do is κeeρ an eye οn the promotional ԁеalѕ and be ready
to pouncе quіcklу whеn a suitable one comes up.

Eѵen today, ӏ gо big game hunting anԁ all thiѕ, and the more dаngеrouѕ
sοmething іs, the hаppier ӏ am.


Feel fгеe to surf to my web site - Full Record

Anonymous said... [Balas komen ini]

you are truly a just right webmaster. The web site loading speed is amazing.
It seems that you're doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you've performed a
fantastic task on this subject!

Also visit my webpage - spiele spielen

Anonymous said... [Balas komen ini]

If you are using firewall software such as Outpost Firewall Pro, the paid edition of Online
Armor and Kaspersky Internet Security or PURE, you can take advantage of using
their Blocklist feature that will block connections to known malicious URL and IP addresses.
com’s report. Users normally tend to visit websites that are at the top of this list as they perceive those to be more relevant to the query.
SEO (search engine optimization) and keyword density are terms that scare
many a writer who want to write for the internet. Since Google organic rank can bring in thousands
of potential customers, search engine position service firms have
made a business of promising high positions in search engine results pages.
It would cut the marketing project to fit
it into your budget. Some SEO firms focus on content spinning
and submitting articles. Having realized that it is practically not possible to combat with SEO Next in
terms of services and offerings at this point of time,
rivals have started thinking of an easier alternative of
being successful in their mission. It focuses on networking and impeccable website maintenance.
For those of us who are using the internet to make money,
we all know that it is absolutely essential to get visitors out to our
websites. It is a sagacious process that has become even tougher
with the continuous changes in the algorithm of the major search engines especially Google.
The concepts make use of the current social networking sites,
which are very popular among the online audience. The SEO agencies must take care of the fact that the
traffic is getting converted to potential customers.
You can find several internet marketing companies across the world.
This is where your innovative SEO marketing techniques can achieve a
high search ranking for your budget motel whenever a user is specifically
searching for a motel at your location. Why. Law
firms face various challenges and have issues in
remaining at the top in the market. However with passing time the complexity in this field has
increased and performing an SEO task is not a simple thing
to do. A good web solutions company will
always provide you realistic time frame for the results to show up.
This is more of an indirect way of getting direct traffic to your e -
Bay store.

my weblog gut-reisen.info

Anonymous said... [Balas komen ini]

I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost
a pretty penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% sure. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

Stop by my blog post ... youtube downloader online

Anonymous said... [Balas komen ini]

The particular electronic cigarette ego basic starter kit is fantastic for new users.
If you don't want to use Safari to navigate to pages, zoom in, and read articles, Byline may be just the app for you. Mobile computing is continuously getting better with best performance, smarter processors, light weight and handy designs, but as we all know, the main power of the mobile computing device (weather it is laptop, mobile, PDA or e-book reader) resides in it's battery capacity.


Feel free to surf to my website - youtube downloader online - csmetropolitan.ro

Anonymous said... [Balas komen ini]

This provides an important social outlet for many youngsters in a
time when more and more people are becoming increasingly isolated
from one another. For most young people, playing games on
a computer, video game console, or handheld device is just a regular part of the day.
Games such as Bugsby the Reading System, The Tag Reader,
Hot Dots Reading Comprehension Kits and 20Q are a few of the many games available that serve this purpose.


Here is my web site ... http://bloggers.nl/crucabdiela/820302/Quick+Methods+For+Children+Around+The+Usa!.html
My web site :: more helpful hints

Anonymous said... [Balas komen ini]

Pop the battery ribbon connector out and remove the battery,
again held in with a dab of glue. The Lenmar 1530 m - Ah for the Amazon Kindle 1 e-reader is
the first choice for consumers. Aside from these types of
power packs, you can even choose the 8-cell and also 12-cell electric
battery.

Here is my weblog :: internet radio

Anonymous said... [Balas komen ini]

The Federal Emergency Management Agency (FEMA)
has made available to communities literature which provides guidance and technical information educating communities on how
to become disaster resistant in the face of natural disasters.
An alternate electrical power source reduces the probability
that the access technique will turn out to be inoperable via strength
reduction and aid conserve battery lifestyle. Aside from these types of power packs, you can
even choose the 8-cell and also 12-cell electric battery.


Here is my webpage ... videos von youtube downloaden

Post a Comment