Jun 25, 2008

101 Tip Untuk Blog

  1. Kalau belum ada, mulakan blog anda hari ini juga.
  2. Tulis sebarang subjek yang paling anda suka.
  3. Kalau anda serius dengan blog, beli domain sendiri.
  4. Tentukan nama domain sama dengan nama blog anda.
  5. Gunakan nama yang ringkas supaya mudah diingat.
  6. Guna Blogger Blogspot atau Wordpress Blog
  7. Gunakan banyak plugins
  8. Urus blog anda cara berterusan.
  9. Tulis 5 pos dalam satu minggu.
  10. Ulangbaca setiap pos.
  11. Berinteraksi dengan lain-lain blogger.
  12. Tulis komen yang bermakna dalam blog orang.
  13. Atau tulis sesuatu yang lucu sebagai komen.
  14. Jadi orang pertama yang menulis komen.
  15. Selalu backup blog anda
  16. Elakkan guna kalender pada sidebar.
  17. Pilih niche yang sesuai tidak kecil dan tidak besar.
  18. Ambil bahagian dalam mana-mana forum.
  19. Tulis link anda dalam notakaki forum.
  20. Guna blog karnival.
  21. Pos yang bermutu adalah raja segalanya.
  22. Kemaskini template blog anda.
  23. Gunakan trackback.
  24. Permukaan yang sederhan mudah digunakan.
  25. Jangan tinggalkan sosial bookmark.
  26. Sertai banyak jaringan/network blog lain.
  27. Tulis senarai 10 teratas.
  28. Gunakan tags.
  29. Gunakan khidmat Pings.
  30. Tulis banyak artikel dengan tajuk "Bagaimanakah caranya…"
  31. Tentukan pos anda boleh di scan.
  32. Senaraikan blog anda dalam banyak blog directories.
  33. Tanyakan soalan berguna kepada pengunjung anda.
  34. Gunakan Feedburner.
  35. Selalu guna 'sense of humor'.
  36. Jadi pemblog yang murah hati dan sedia membantu.
  37. Sediakan pos-pos simpanan untuk masa mendesak kemudian nanti.
  38. Galakkan pengunjung blog anda untuk 'digg' pos anda.
  39. Letak ikon RSS subscription pada setiap muka blog anda.
  40. Sediakan kemudahan 'siri' bagi setiap pos.
  41. Jawab setiap komen yang ada.
  42. Kembalikan pautan yang dibuat kepada blog anda.
  43. Gunakan font yang mudah dibaca.
  44. Dapatkan banyak pautan masuk dari .edu dan .gov.
  45. Pecahkan pos-pos yang panjang kepada bahagian-bahagian.
  46. Ujikaji dengan pelbagai sumber yang boleh menghasilkan wang.
  47. Gunakan kemudahan 'Google Analytics'.
  48. Kaji perangkaan dalam Google Analytics.
  49. Guna email untuk berwawancara.
  50. Jadi diri anda sendiri.
  51. Elakkan pos-pos yang sama isinya.
  52. Guna RSS Reader.
  53. Baca sebanyak mungkin blog-blog lain.
  54. Tumpu pada isi kandungan yang bermutu.
  55. Sdiakan page "penerangan mengenai sesuatu".
  56. Jika perlu sertkan gambar anda dalam blog.
  57. Buati sendiri muka untuk "mengiklan di sini"
  58. Gunakan meta tags sewajarnya.
  59. Pelajari asas SEO.
  60. Gunakan gambar-gambar pada tempatnya.
  61. Hasilkan sesuatu yang bernilai untuk pengunjung.
  62. Tempatkan iklan ditempat yang wajar.
  63. Banyak bersabar.
  64. Kalau boleh gunakan khidmat co-blogger pembantu.
  65. Tulis artikel sendiri dan submit pada directories.
  66. Kongsi dengan orang lain kejayaan anda.
  67. Kongsi juga pengalaman dalam banyak masalah kegagalan.
  68. Banyakkan membaca Problogger.net.
  69. Jangan lambakkan ikon dala sidebar anda.
  70. Jangan adakan blogroll yang panjang berjela.
  71. Buat eksperimen dengan Google Adsense.
  72. Buat eksperimen dengan 'Text Link Ads'.
  73. Selalu buat pautan pada blog lain.
  74. Sediakan kemudahan untuk dihubungi oleh pengunjung blog anda.
  75. Gunakan tajuk secara berkesan.
  76. Buat tawaran pendaftaran melalui email.
  77. Selalau jawab soalan pengunjung yang dikemukakan.
  78. Selalu jawab komen-komen dengan kadar segera.
  79. Gunakan Technorati.
  80. Buka kemudahan mendaftar dalam komen.
  81. Rekomen tool yang berguna dan cara mendapatkannya.
  82. Menulislah dengan sentuhan pribadi anda sendiri.
  83. Biar sampai sampai jadi pakar dalam sesuatu niche.
  84. Jangan jawab pos yang hanya menyertakan pautan sahaja.
  85. Selalu beri pendapat yang berguna.
  86. Gunakan corak warna yang simple.
  87. Sertai lain-lain projek blogging.
  88. Usha berkenalan dan bertukar pendapat dengan blogger lain..
  89. Senaraikan artikel anda yang terbaik.
  90. Gunkan kemudahan audio dalam blog.
  91. Selaraskan kategori blog anda.
  92. Berhubung secara terus dengan pengunjung blog anda.
  93. Uruskan struktur URL anda secara berkesan.
  94. Letak pautan pada notakaki blog anda.
  95. Nyatakan punca sesuatu rujukan dari mana dipetik.
  96. Uruskan semakan bulanan.
  97. Tambah podcast.
  98. Sediakan senarai 101 satu tips.


Semoga berjaya…

10 comments:

yana said... [Balas komen ini]

pada tajuk 101 tip utk blog, no 16.Elakkan guna kalender pada sidebar. knapa ye kena elakan??coz kebanyakan blog yg saya tgk, diorg ni mmg suka bubuh kalender kat sidebar

Admin said... [Balas komen ini]

tak apa yana boleh guna calender pada pos blog tak ada masalah. Tips tu untuk yang dulu-dulu punya kalender punya skrip banyak mengganggu, sekarang punya calender tak ada masalah dah boleh pakai untuk bagi fancy sikit tajuk pos tu.

usahawanmuda said... [Balas komen ini]

bro...dah tukar nama blog ker..?

diulu panduanpemblog kan?

Admin said... [Balas komen ini]

ya dah tukar blog, bukan saja-saja tukar, panduan untuk bloggger dah kena delete dengan Blogger, dia kata blog tu melanggar terms of service dia... apa yang dilanggar dia tak bagi tau... dipercayai atas alasan copyright kerana aduan seseorang...

terpaksa buat blog baru ni ganti yang dah hilang...

naimul firdaus said... [Balas komen ini]

salam..

boleh tak terangkan no 17, 20, 23, 25,28, 38, 39, 44, 48, 52, 71, 72?

kalau boleh terangkan fungsi dan cara mendapatkannya.

terima kasih

Admin said... [Balas komen ini]

17. Niche adalah jenis perniagaan yang dipilih dalam blog.
20. Blog Carnival abaikan dah tak relevan lagi sekarang.
23. Trackback maksudnya khimat mengenal pasti pengunjung blog untuk analisis.
25. Social Bookmark adalah butang pautan pada laman tertentu, google apa maksud social bookmark panjang maksudnya untuk diceritakan.
28. Tags fungsinya sama dengan fungsi "Labels" atau kategori bagi pos-pos yang berkaitan.

Admin said... [Balas komen ini]

38. digg - gergasi direktori blog - kena berdaftar dengan digg dulu dan dapatkan butang digg.
39. RSS Subscription sila rujuk panduan Borang Subsripsi Feedburner Untuk Mengikuti Blog Anda.
44. Pautan dari gov dan edu sukar didapati di Malaysia. Pautan masuk dari laman rasmi kerajaan dan laman pusat pengajian tinggi.

Admin said... [Balas komen ini]

48. Google Analytic adalah satu khidmat percuma yang disediakan oleh Google untuk analisis pengunjung blog. Boleh masuk dlm laman dia untuk mengetahui lebih lanjut data graf yang disediakan.
52. RSS Reader sila baca panduan daftar blog dengan feedburner.
71. Buat ujian dan kajian dengan iklan adsense dalam blog, kaji kedudukkan iklan dengan pendapatan yang diperolehi.
72. Text Link Ad sama macam 71 - iklan yang bertulis sahaja tanpa imej grafik.

naimul firdaus said... [Balas komen ini]

erm, terima kasih.

izan-az said... [Balas komen ini]

Tq untuk tips yg amat berguna. Selamat berpuasa..

Post a Comment