Jan 10, 2011

Cara Pinda Tarikh Post | Date Header

Panduan bagaimana cara untuk pinda Date Header untuk tukar jenis tulisan, besar atau kecikkan saiz tulisan atau untuk tukar warna tulisan.

Log masuk dalam Blogger pilih Design | Edit HTML:


Kemudian cari kod CSS (Cascade Style Sheet) berikut dalam kod template:

h2.date-header {
margin-top:0;
margin-right: 0px;
margin-bottom: 0px;
margin-left: 0px;
font-size: 85%;
line-height:2em;
letter-spacing: 0em;
}


Pinda atau masukkan beberapa tambahan seperti berikut:

h2.date-header {
margin:0px 0px 0px 0px;
font-size: 125%;
line-height: 2em;
letter-spacing: 0.2em;
font-family: Trebuchet MS, Times New Roman, Times, serif;
font-style: italic;
color: red; /* untuk kod sedbarang warna ganti color: #990000; */
}


turutan margin: 0px Top 0px Right 0px Bottom 0px left (Atas, kanan, bawah, kiri)
font-family: sebarang nama font family standard yang dikenal oleh Blogger
font-size: ukuran tulisan (dalam 85%; atau dalam ukuran 14px; atau dalam ukuran 1.5em;)
color: warna tulisan red; blue; yellow; green; atau kod warna;

Selepas pinda Preview dulu dan Save Template jika memuaskan.


Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

4 comments:

adibdaddy said... [Balas komen ini]

template blog saya memang tak ada tarikh. macam mana saya nak letak??

Calipso said... [Balas komen ini]

@adibdaddy

Tarikh pada pos ke? ikut panduan

http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/2010/03/sembunyikan-author-tarikh-waktu-label.html.

S.U.F.E.E.N.A.N said... [Balas komen ini]

Salam,

Template saya juga takde tarikh..saya nak masukkan tarikh. Jadi macam mana ye..Tutorial yang saudara postkan pada adibdaddy tu untuk menghilangkan tarikh..

Harap dpt membantu..terima kasih..

aku_suka_hijau said... [Balas komen ini]

waaa..!! bole gune nih untuk blog sy yg baru nak merangkak nih..hehe..
jom tgk blog sy.. (^_^)

Post a Comment