Mar 28, 2010

Komen Terkini Dari Blogger

Panduan bagaimana menyediakan komen terkini dari Blogger dalam sidebar blog.

Log masuk ke dalam papan pemuka Blogger melalui Blogger in Draft.

Pilih Layout | Page Elements:


Pilih Add a Gadget bahagian sidebar:


Dalam tetingkap Add a Gadget pilih Featured:


Kemudian ke bawah pilih Recent Comments:


Dalam tetingkap Configure Gadget isi maklumat yang perlu:


Contoh komen terkini dalam sidebar:


Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL ttp://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

9 comments:

yasriyasin said... [Balas komen ini]

Thanks bro...berjaya dah.

shamizu said... [Balas komen ini]

Salam bro.
Ada masalah sikit. Komen semasa aku guna widget nie.
http://www.madtomatoe.com/recent-comments-widget-for-blogger/
Kemas sikit. tapi masalahnya lepas install comment love, Komen terkini tak keluar langsung dah dua minggu camtu. tak keluar komen terkini. Setting dah betul.susah tak tahu ada komen masuk ke tak.

Bro boleh tengok jap. Kalau nak tengok kod dia boleh saya send melalui email atau saya inform kat mana-mana post.
-------
Satu lagi komen terkini yang ada gambar tu tak ada dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love tak keluar. Haru betul. Harap bro tolong yer.

blog saya.
http://shafizums.blogspot.com

shamizu said... [Balas komen ini]

Satu lagi bro,
Top commentar pun camtu jugak. Tak update yang terkini.
Camne boleh tak berfungsi lepas setting comment love. Haru. Harap bro boleh bantu yer.

shamizu said... [Balas komen ini]

* pembetulan. kat bawah bukan komen terkini tapi post terkini.

"Satu lagi komen terkini yang ada gambar tu tak ada dia note berapa komen kat situ. 0 jer. Dulu ada. Lepas install comment love tak keluar. Haru betul. Harap bro tolong yer."

Calipso said... [Balas komen ini]

@shamizu

Masalahnya lepas install comment love...

comment love ni apa dia? kalau dia ni punca masalah, delete balik jangan guna comment love ni.

Comment terkini tu dia guna javascript. Mungkin dia tak berfungsi lagi sebab ada conflict dengan comment lover punya script.

recent posts tu ok nampaknya, latest post semua dah ada dalam tu.

cuba dulu...

shamizu said... [Balas komen ini]

Thanks bro,
1. comentluv?
-intense debate yg ada comentluv untuk letak entri terkini setiap kali kita tinggal coment pada post.Nanti saya cuba tukar widget coment lain.
2. Recent post tu memang ada latest post tapi kat bil. coment tu tak berfungsi. 0 jer. tak dinyatakan berapa komen di post tu.

3. Sama juga dengan top commentar. x berfungsi. bil. tu yang dulu-dulu punya. Dah stop lepas install comentlov

Anonymous said... [Balas komen ini]

ssssssssssss

shamizu said... [Balas komen ini]

salam bro,
widget komen dah ok.Thanks

Masalah baru kotak komen bawah entri tak keluar. Hari tu ok. Tak boleh nak tinggal komen.Aku dah pilih " tunjukkan catatan" pada tetapan blog tu tapi tak jadi-jadi jugak.
Camner nak atasi bro. Haduuuuhh..

Calipso said... [Balas komen ini]

@shamizu

Selalunya kita tukar part comments dalam template code blog tu, copy kod comments dalam salah satu blogger punya official template paste masukkan ganti part comments dalam bahgian post widget.

tapi yang ni nak kena tau sikit pasal struktur kod template part mana yang nak kena tukar.

Post a Comment