Mar 12, 2010

Cara Pasang Iklan Nuffnang

Panduan bagaimana mendaftarkan blog dan memasang iklan nuffnang dalam blog. Jika belum mendaftar dengan Nuffnang sila ikut panduan bagaimana cara mendaftar dengan Nuffnang di Cara Daftar Akaun Nuffnang.

1. Daftar dulu dengan Nuffnang untuk mendaptkan akaun sebagai publisher iklan. Jika sudah ada akaun log masuk melalui Nuffnang.

2. dalam muka utama nuffnang klik arrow bawah BLOG MANAGER dan di bawahnya klik pilih MANAGE MY BLOGS:



3. dalam muka berikutnya klik pilih butang Add a blog;


4. berikutnya dalam muka Platform:

4.1 taip alamat penuh URL blog dalam ruangan Enter Your Blog URL;
4.2 taip nama atau tajuk blog dalam ruangan Blogname;
4.3 ruangan Language klik pilih bahasa yang digunakan dalam blog;
4.4 lepas itu klik butang Next;


5. berikutnya dalam muka Survey tandakan kotak bagi jawapan berkenaan;

5.1. Tentang diri anda:


5.1.1. pilih berapa kerap anda kemaskini blog anda;


5.1.2. pilih satu ketegori yang berkenaan dengan blog anda;


5.1.3. isi kandungan blog anda sesuai dengan kategori yang mana satu;


5.1.4. adakah anda setuju menyiarkan iklan yang berkaitan dengan arak;


5.1.5. adakah anda setuju menyiarkan iklan yang berkaitan dengan tembakau;


5.1.6. setuju atau tidak iklan yang disiarkan dalam blog anda boleh dibesarkan ukurannya;


5.1.7. adakah anda menyiarkan iklan dari lain pengiklan dalam blog anda;


5.1.8. adakah anda memiliki domain sendiri;


5.1.9. jika anda menggunakan domain sendiri enjin blog yang mana satu yang anda gunakan;


5.1.10. ringkasan mengenai blog anda dan diri anda tidak melebihi dari 100 perkataan dalam ruangan yang disediakan;


5.2. Mengenai pengunjung yang membaca blog anda:


5.2.1. kebanyakan pembaca blog anda adalah dari golongan;


5.2.2. anggaran kumpulan umur pembaca blog anda;


5.2.3. dari golongan kerja yang mana pengunjung blog anda;


5.2.4. adakah golongan lelaki atau wanita yang banyak mengunjungi blog anda;


5.2.5. berapakan anggaran komen yang dibuat oleh pengunjung dalam setiap pos blog anda;


5.2.6. pilih satu atau lebih produk iklan yang difikirkan sesuai disiarkan dalam blog anda;


5.3 Ada tiga (3) jenis iklan berlainan ukuran yang disediakan oleh nuffnang:

5.3.1. iklan jenis Leaderboard berukuran 728px x 90px sesuai untuk header dan footer blog;

5.3.2. iklan jenis Sky Scrapper berukuran 160px x 300px sesuai untuk sidebar kiri atau sidebar kanan blog;

5.3.3. iklan jenis Large Rectangle berukuran 336px x 280px sesurai untuk sidebar blog atau di bahagian bawah setiap pos blog;

5.3.4. pilih mana satu yang sesuai, jika perlu lebih dari satu jenis sila buat satu persatu;


5.4 bergantung jenis iklan mana yang dipilih di atas, kod iklan akan dikeluarkan dibahagian bawahnya. Sila highlight dan salin kod iklan yang diberi untuk dimasukan dalam blog;


5.5 Contoh Kod iklan Nuffnang 728 x 90:


6. Cara masukan kod iklan nuffnang yang telah disalin sila ikut panduan http://panduanuntukblogger.blogspot.com/2012/12/cara-masukkan-kod-script-dalam-sidebar.html.


Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

65 comments:

MUZAMIR MEIR said... [Balas komen ini]

saya dah buboh iklan nuffnang macam yang diajar tp iklan x keluar dia tulis
eror bla bla bla................................
boleh tolong x.....

Admin said... [Balas komen ini]

kalau dia kata ada error ambik balik semula kod iklan dari nuffnang dan masukkan semula.

pastikan blog yang nak letak iklan tu di daftar dulu macam panduan kat atas (Add New Blog)...

Sya Isya said... [Balas komen ini]

nape bila saya nak add blog asyik keluar error ni je:
An error occured while contacting the server for validation. Please retry again later.
Nak wat camne ni? dah try banyak kali asyik keluar ni je.

Admin said... [Balas komen ini]

Isya, mungkin server nuffnang sangkut tu, cuba lagi banyak2 kali... cuba off internet connection dulu lepas tu connect balik, cuba semula...

Hadi said... [Balas komen ini]

nuffnang ni untuk apa nyer ?

Admin said... [Balas komen ini]

Nuffnang laman web malaysia yg kendali iklan dari syarikat yg mengiklan. Kalau blog kita ada lebih 20 visitor satu hari boleh mohon jadi publisher iklan nuffnang. Daftar, ambik kod letak dalam blog kita. Nanti iklan akan keluar dalam blog kalau ada pengunjung yang klik iklan tu nuffnang akan bayar kita ikut jumlah orang klik. (satu klik 25sen ke 3 ringgit) tapi jangan pakat klik iklan dengan kawan. Masuk dalam nuffnang baca peraturan dia.

Patrick Star said... [Balas komen ini]

Menjadi la Terime Qaseh..

sulaiman said... [Balas komen ini]

MAN.TQ banyak2 sahabat aku dah berjaya memasang iklan nuffinang seperti yang di ajarkan.Semoga blog anda sukses selalu

Anonymous said... [Balas komen ini]

tanya skit...kalau kita dapat banyak klik dari kita punya pengunjung sampai melebihi harga 200 ringgit,nuffnang akan bayar jugak ker?ker hanya akan bayar sampai 100?ke tadak had.kalau tadak had nuffnang nie kaya lah yer

TUPPERWARE LOVER said... [Balas komen ini]

saya dah try...dekat blog kita tu kenapa keluar simbol nuffnang saja ya..tu kira dah berjaya ka belum?

Anonymous said... [Balas komen ini]

sy dah daftar n isikan apa2 yg patut..tp mcm mne nak activated blog kta dgn url yg kta dah isi...

Calipso said... [Balas komen ini]

nuffnang akan bayar tak ada had kalau banyak klik dari pengunjung (asal jangan tipu click fraud). Bila dah sampai RM50.00 boleh mintak dia bayar kita.

Kena request bayaran dulu dlam site nuffnang, nanti dia akan hantar cheque hongkong bank, kena bank in dulu.

Calipso said... [Balas komen ini]

Tupperware Lover... simbol nuffnang kalau keluar maknanya ok dah betul tu.

Kalau nuffnang tak hantar apa-apa iklan, simbil sahaja yang ditunjukkan. Tak menentu kadang dia hantar iklan kadang tidak.

Calipso said... [Balas komen ini]

kalau dah register blog kita dalam site nuffnang kemudian ambik dia punya kod skrip iklan masukkan dalam blog yang kita dah register, sepatutnya tak ada masalah apa-apa.

kalau tak ada iklan tapi ada simbol nuffnang yang ditunjuk, bermakna ok dah betul dah tu.

ekasweet said... [Balas komen ini]

DAFTAR NUFFNANG NI KENA BAYARAN KEW?

Admin said... [Balas komen ini]

free je

Anonymous said... [Balas komen ini]

tanya saya ade masalah sebelum sy daftar dengan nuffnang sy dah create akaun blog.sy nak guna boleh yg dah sy buat sebelum. Jd adakah url blog yg sy buat sebelum nie kene sama dengan apa yang sy daftar di nuffnang?

Admin said... [Balas komen ini]

ya iklan hanya akan dikeluarkan dalam blog yang telah didaftar dalam nuffnang. Kalau blog tidak didaftar iklan akan keluar error.

Daftar semua blog yang ada dalam nuffnang satu persatu...

syazlan said... [Balas komen ini]

thnks 4 info...

esazainal said... [Balas komen ini]

terima kasih kpd calipso kerana memberi tunjuk ajar & maklumat berkenaan blog. saya manfaatkan di blog saya http://terajubintang7.blogspot.com/

Calipso said... [Balas komen ini]

@esazainal

terima kasih kembali

noraidahm said... [Balas komen ini]

terima kasih atas tunjuk ajar yg friendly, dalam satu page blog, leh letak iklan lebih ke? atau satu je utk satu blog?

Calipso said... [Balas komen ini]

@noraidahm

salam noraidah

boleh letak lebih dari iklan dalam blog asal ada cukup tempat. kalau tak silap adsense benarkan 3 iklan dalam satu blog... nuffnang tak pasti berapa.

letak satu ikalan large rectangle dalam sidebar atas, iklan skyscrapper letak dalam sidebar bawah dan satu lagi iklan banner letak dalam header atas atau dalam footer bawah. Letak antara pos pun boleh juga...

raziq said... [Balas komen ini]

slm, kenapa bila dah setting semua dh betul. tapi bila buka blog, iklan nuffnang takda. kosong je. please help me.

Calipso said... [Balas komen ini]

@raziq

Iklan nuffnang yang control, kadang dia hantar kadang tak hantar iklan, ini perkara biasa. Separuh orang buka blog kita iklan tu ada, separuh orang lain buka iklan tak ada gitu. Kalau masa tak ada iklan tapi ada logo nuffnang tu maknanya dah betul la tu.

Mohamad Raziq SYahmi said... [Balas komen ini]

owh.. thanks.

mya afifi said... [Balas komen ini]

salam..camne kita nak tau duit masuk dalam account kite..kite boleh ke x ?

Calipso said... [Balas komen ini]

@mya afifi

nuffnang hantar cheque (Hongkong Bank) pada alamat awak. Bila dapat cheque tu bankin lepas 2 hari clearlah dia...

intz said... [Balas komen ini]

thanx yah!

miss teddy said... [Balas komen ini]

tengs ye..duit dr nuffnang ni die kire kite punya trafik atau kelik kat iklan

Calipso said... [Balas komen ini]

@miss teddy

dia kira dari jumlah iklan yang diklik oleh pengunjung

MamaFari said... [Balas komen ini]

Yang utk 'tambahan iklan saya terklik 'no'.. jadi saya boleh ltk satu ads je ke? sebab sy try buat lebih x leh pun...cene nk tukar balik eh?

Calipso said... [Balas komen ini]

@MamaFari
Tak kesah boleh letak lebih dari satu iklan. Ambik kod iklan dari dalam nuffnang masukkan dalam blog.

kod iklan 336x280 tu sesuai dalam sidebar atas.
kod iklan 160x200 tu sesuai untuk sidebar bawah.
kod iklan 790x80 tu sesuai untuk letak tempat footer blog, atau atas bawah header blog.

Calipso said... [Balas komen ini]

kita kena semak selalu dalam site nuffnang berapa jumlah yang kita dibayar. Klik butang "Earnings" tu nak tau berapa banyak kita dah dibayar.

Kalau dah lebih dari RM50.00 baru boleh mintak nuffnang bayar kita. Bawah Earnings tu di bawah sekali ada tulisan untuk klik tuntut bayaran.

contoh: kalau kita tuntut bayaran hari ni 7.7.11, nuffnag akan hantar cheque dalam masa 30 hari dari tarikh 31.7.2011 - maknanya kita akan terima cek awal bulan september 2011. harap maklum...

Mashitah said... [Balas komen ini]

Terima kasih ye . Berjaya juga akhirnya .

cik fyeza said... [Balas komen ini]

biasa yg lain akn minta no account bnk . nuffnang ni x ke ?

Calipso said... [Balas komen ini]

@cik fyeza - nuffnang x mintak acc bank dian nak nama betul ikut IC dan alamat yg betul sebab dia akan tulis dalam cheq dan hantar pada kita. Cheq kita sendiri kena masukan dalam bank.

aida dot com said... [Balas komen ini]

sy da try daftr nuffnang..tp smpai kt step "klik blog manage" sy xjmpe pn columm tuh ..maafla sy baru lg dlm hal ni :)..

Calipso said... [Balas komen ini]

@aida dot com

saya dah cek ada je Aida... cuba buat balik. Dia gambar buku nota dengan pensil tu tulis "Blog Manager"...

gambar yang dibulatkan dalam para 1.1 di atas. Cuba sekali lagi, kalau tak lepas bagi tau semula.

Calipso said... [Balas komen ini]

@aida dot com

saya dah cek ada je Aida... cuba buat balik. Dia gambar buku nota dengan pensil tu tulis "Blog Manager"...

gambar yang dibulatkan dalam para 1.1 di atas. Cuba sekali lagi, kalau tak lepas bagi tau semula.

Mama2Q said... [Balas komen ini]

thanks a lot for a very detail and simple instruction...dah berjaya jadi nuffnanger akhirnya!.. from mama2q ( http://qaisaraqaid.blogspot.com/ )

Anonymous said... [Balas komen ini]

thanks calipso for the guide and info. very good..dah berjaya daftar. hilmiemd.blogspot.com.

Anonymous said... [Balas komen ini]

terima kasih atas tutorial ni..amat berguna..dah berjaya buat dah..

sila la jalan-jalan ke blog saya..
http://anis-halil.blogspot.com

:)

aidil afif said... [Balas komen ini]

Terima kasih. Blog ini sangat-sangat berguna. GREAT QUALITY!!

cweet pinky said... [Balas komen ini]

berjaya ^^

Nurna said... [Balas komen ini]

thanks,, info yang sangat membantu...

mamaque80 said... [Balas komen ini]

Terima kasih berjaya juga akhirnya.

wati said... [Balas komen ini]

wow! memang detail tutorial Nuffang ni. tahniah kepada tuan punya blog. Banyak effort yang dikeluarkan untuk buat tutorial ni. Semoga terus berjaya.

embun~suchi said... [Balas komen ini]

saya berjaya wat. sangat time kaseh.
mintak share ye. tq.

baiyah said... [Balas komen ini]

kalau die tulis your url is already exist cmne eh?

Calipso said... [Balas komen ini]

baiyah... url is already exist maknanya blog tu awak dah register dah masukan terdahulu tak payah masuk lagi. kalau ada blog yang lain boleh daftar masukan.

Rainbow Li said... [Balas komen ini]

thank you~ You help me to get started. nak tanya, lau nuffnang htr cheque guna hongkong bank, saya masih dpt claim tak cheque tu d bank lain?

myrah cengengg said... [Balas komen ini]

mcm mana nak dpt earning tu eh ? dpd klik ataupun org visit blog je ?

Sayed said... [Balas komen ini]

We have all Mobile phones original , unlocked and can be use in any country . All brand new with the complete accessories in original factory sealed box 100% original and comes with 12 months international warranty. This phone is unlocked and can be used with any SIM card. No activation required. All with GUARANTEE & WARRANTY Certificate.

Apple iphone 5 32GB cost:$550
Apple iphone 5 16GB cost:$500
Apple iphone 4s 64GB cost:$350
Apple iphone 4s 32GB cost:$330

Apple iPad 3 with Wi-Fi + 4G(16GB,32GB and 64gb)
Apple ipad Mini 32GB wifi cost: $450
Apple ipad Mini 16GB wifi cost: $400
Apple Ipad 4 32GB WIFI cost: $430

Samsung Galaxy Note 2 cost:$400
Samsung Galaxy S3 cost:$350
Samsung Galaxy S2 cost:$300

BlackBerry Porsche Design P9981 cost:$650
Blackberry TK Victory cost:$500
BlackBerry Bold Touch 9900 cost:$400
BlackBerry Torch Slider 9800 cost:$300

Sony Ericsson Xperia Arc S LT18a Black Android OS cost:$200
HTC Sensation XL with Beats Audio Unlocked cost:$300
LG T-Mobile G2x 4G Speed, Tegra 2 Dual-Core cost:$400
Nokia N9 Blue Unlocked GSM Camera Smartphone cost:$350

All Product are Original & Full accessories are included

warranty : 12 months Original warranty

Feel Free to contact us:

Sales Manager: Syed Ali

Email: info.sayedali@gmail.com

BB PIN 24/7 CHAT: 2737E5A3

Skype: info.sayedali

Tel: +60136139217

Thanks for your pratonize

PerangFilem said... [Balas komen ini]

teima kasih... dah berjaya!! :)

Anonymous said... [Balas komen ini]

Good poѕt! We arе lіnking tο thіs ρartiсulаrly great artіcle on our webѕitе.
Keep uρ the good ωrіtіng.

my wеb blog - Devis Travaux

Wan Azizol said... [Balas komen ini]
This comment has been removed by the author.
Wan Azizol said... [Balas komen ini]

admin kalau nak daftar url sekali lagi macam mna?
sebab daftar sebelum nie tak ingat

Anonymous said... [Balas komen ini]

This article is truly a pleasant one it assists new web visitors, who are wishing
for blogging.

My web site: voyance en direct

Anonymous said... [Balas komen ini]

Greetings! Very helpful adviсe in thіѕ particular аrtiсle!
It іs the littlе chаnges that produce the most significant chаnges.
Thanks a lot for shaгing!

My web-ѕite: paroi de douche

Anonymous said... [Balas komen ini]

I believe everything posted made a bunch of sense.

But, think about this, suppose you added a little information?
I mean, I don't want to tell you how to run your blog, but what if you added something that grabbed a person's attention?
I mean "Cara Pasang Iklan Nuffnang" is a little vanilla.
You ought to peek at Yahoo's front page and watch how they create article headlines to grab viewers to open the links. You might add a related video or a related picture or two to grab people interested about what you've written.
Just my opinion, it might make your posts a little livelier.


My page - Roland Garros

AyaZuki said... [Balas komen ini]

thanksss!! :)

eeda kayrolakmal said... [Balas komen ini]

yeay jadi..tq admin

Puan Nadia Shazwani said... [Balas komen ini]

Tenkiu =)

nurin hidayah said... [Balas komen ini]

kenapa dia naik error?dh try byk klai dh,tetap naik error

Post a Comment