Jan 10, 2010

Cara Daftar Akaun Nuffnang

Ada dua tiga kawan bertanya macam mana cara nak mendaftar dengan nuffnang jadi dalam pos ni kita tulis panduan bagaimana cara mendaftar dengan nuffnang.

1. Buka laman nuffnang di http://www.nuffnang.com.my.

2. Dalam laman nuffnang klik butang Join Nuffnang:


3. Lepas klik Join Nuffnang muka Registration akan dibuka seperti berikut:

3.1. taip nama pengguna untuk jadi ahli nuffnang dalam ruangan Usernama;

3.2. taip alamat email yang sah dalam ruangan Email;

3.3. taip kata laluan yang akan digunakan dalam ruangan Password;

3.4. ulang taip kata laluan dalam ruangan Verify Password;


3.5. bila dan siap klik butang Next di bawahnya:


4. dalam muka registration berikutnya:

4.1. klik pilih title dalam ruangan Title;
4.2. taip nama penuh mengikut kad pengenalan dalam ruangan Fullname (penting untuk bayaran);
4.3. taip no kad pengenalan sebenar dalam ruangan I.C. No. (penting untuk bayaran);
4.4. klik pilih jantina dalam ruangan Gender;
4.5. klik pilih tarikh lahir dalam ruangan Date of Birth. Nuffnang tidak siarkan tarikh lahir anda untuk tuntunan umum;
4.6. klik pilih bangsa dalam ruangan Race;
4.7. klik pilih agama dalam ruangan Religion;
4.8. klik butang Next;


5. dalam muka registration berikutnya:

5.1. taip alamat surat menyurat yang sebenar dalam ruangan Address;
5.2. taip nama bandar dalam ruangan City;
5.3. klik pilih negeri dalam ruangan State/Province;
5.4. taip nombor pos kod dalam ruangan Postcode/Zip;
5.5. taip nombor telefon dalam ruangan Primary Phone;
5.6. taip nombor telefon lain dalam ruangan Secondary Phone jika ada;
5.7. kemudian klik butang Next;


6. dalam muka registration berikutnya klik tandakan semua kotak pengeshan dan bila telah selesai klik butang finish.

7. Tunggu email pengesahan dari Nuffnang selanjutnya.

8. Jika pendaftaran telah berjaya diterima oleh nuffnang sila ikuti panduan bagaimana memasang iklan nuffnang bawah panduan Pasang Iklan Nuffnang Dalam Blog.

Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari

58 comments:

tanyagratisan said... [Balas komen ini]

wah mantap bener

ainbudakbaek said... [Balas komen ini]

thanks for the sharing. blogger baru nak daftar nuffnang.. tenQ a lot.

tupperware lover said... [Balas komen ini]

Terima kasih byk2 atas tutorial yg sangat berguna...teruskan lagi usaha anda dalam membantu para blogger yang baru

Hafied Mustaman said... [Balas komen ini]

apakah saya boleh mendaftar nuffnang selain warga negara malaysia?

terima kasih banyak.

Calipso said... [Balas komen ini]

boleh Hafied, selagi anda juga berada di south east asia (tenggara asia - indonesia, thailand, vietnam, kampuchea, filipina, australia).

cuma bila terima bayaran mungkin agak lama untuk diurus dari luar Malaysia kerana cheque dan banknya di Malaysia dan dalam ringgit malaysia.

~mizz wawa~ said... [Balas komen ini]

thanks for this info...baru nak daftar nuffnang

pinky girl said... [Balas komen ini]
This comment has been removed by the author.
pinky girl said... [Balas komen ini]

dah try bnyak kali tapi x bleh jgak mcm mane erk??

Calipso said... [Balas komen ini]

tak boleh jugak ke pinky? dekat mana yang tersangkut tu....

kalau perlu guide bawak masuk dalam forum kita... link forum ada kat atas blog ni

Aziela said... [Balas komen ini]

salam...
Terima Kasih...
saye dah berjaya Daftar Nuffnang
Kain Ela Cantik Menawan...Pasti Tergoda!!

WAHIDAH RAHIM said... [Balas komen ini]

saya nk daftar tapi e-mel saya tidak sah dan terdapat e-mel yg sama dlm sistem. bile saya try sign in dan click pada 'terlupa kata laluan', e-mel saya gagal dikesan dan tiada maklumat akaun dlm e-mel tadi. mcm mana tu?

Calipso said... [Balas komen ini]

@WAHIDAH RAHIM

saya sarankan supaya mendaftar baru yang lain menggunakan alamat email yang lain.

daftar email yahoo, google, hotmail, aol.mail ada banyak lagi...

rez said... [Balas komen ini]

mcam mna mau dapat email pengesahan dari Nuffnang

ahpen said... [Balas komen ini]

nuffnang bayar kite camnee ek?

Calipso said... [Balas komen ini]

kalau dah sampai RM50.00, boleh mintak bayaran dari dalam site nuffnang. Ada butang request payment dalam tu. Nuffnang nanti hantar cheque (dia guna hongkong n shanghai bank), cheque tu boleh masuk dalam mana-mana bank lepas 2 hari boleh dapat duitnya.

kalau kita mintak nuffnang bayar hari ni contoh 12.6.11, nuffang akan hantar cheque 30 hari daripada tarikh 30.6.11 (30 hari dari tarikh hujung bulan kita mohon bayaran). Maknanya dia akan hantar cheque dalam bulan Ogos.

gadis toinktoink said... [Balas komen ini]

apa syarat join nuffnang?
kene bayar ke?

Calipso said... [Balas komen ini]

daftar nuffnang percuma... syarat lain tak ada yang sukar kot cuba semak dalam nuffnang punya TOF dalam site dia.

Nina Mirza said... [Balas komen ini]

Nina dah cuba beberapa kali tapi tak berjaya. Dengan alasan ; freeCap Nina ralat & tidak sah. Nina amat perlukan bantuan. TQ

Calipso said... [Balas komen ini]

@Nina Mirza
Tak dapat agak ralat yang Nina tulis tu... cuba Nina cerita detail sikit dekat step yang mana yang dapat error (ralat) tu... nanti boleh kita try guide camana.

Mohd Fadli bin Sulaiman said... [Balas komen ini]

Kenapa web pendaftaran nuffnang ni lembab sangat ekk. Sy dah berpulu kali cuba daftar tp diakhirnya dia kata error occured freeCap apa benda lagi. Kemudian dia kembali kepada borang pendaftaran baru. Bila isi baru perkara yang sama juga berulang. Apa masalahnya ekk?. TQ

Calipso said... [Balas komen ini]

Fadli, cuba daftar semula guna alamat emel yang lain pulak. Awak patut catatkan error yang keluar tu apa yang dia tulis...

Calipso said... [Balas komen ini]

sesiapa yang dah boleh keluarkan duit dari nuffnang dan dapat pada awal bulan Ogos kena mintak nuffnang buat bayaran sekarang dalam Julai ni. Nanti lepas raya semua dah koyak

Blogger Katro said... [Balas komen ini]

woooo,,its great article, thanks, visit me ya !

matluwi said... [Balas komen ini]

Banyak menda dapat dimanfaatkan. Ilmu yang berfaedah.

Nina Mirza said... [Balas komen ini]

masalah Nina sama macam Mohd Fadli bin Sulaiman. Selepas di isi semua akan kembali ke pendaftaran baru semula. Dengan alasan yang sama "freeCap Error Occured". Untuk makluman, Nina juga telah mencuba beberapa email yg Nina ada. Malangnya sama juga. so sad laaaa .....

Nina Mirza said... [Balas komen ini]

Selepas Nina selesai isi tempat kosong & click daftar akaun saya akan keluar
Ralat
FreeCap Catcha tidak tepat.
Bagaimana?

Calipso said... [Balas komen ini]

Nina,
saya cuba google apa dia "FreeCap" saya jumpa yang ini - http://www.freecap.ru/eng/?p=whatis

Bukan error dari Nuffnang...

rupanya dia satu program yang redirect kita pegi ke mana-mana laman yang dia arahkan. ru = russia. selalunya banyak mendatangkan masalah dari rusia ni, virus dll. Saya takut program FreeCap ada dalam komputer Nina tanpa disedari, sila gunakan AV untu mengesannya.

kalau tak jumpa cuba tukar browser dari IE guna mozila firefox. Error tu bukan dari nuffnang.

harap maklum

Anonymous said... [Balas komen ini]

aritu saya ada jugak dapat error freecap tu..turn out to be saya salah masukkan perkataan dalam kotak tu..tak taulah plak kalau case cik nina mcm mana

RnZ said... [Balas komen ini]

Saya dah daftar,..ok,..bila copy link,..dia kata ada error,..puas dah check smua betul,..camna nak buat
TQ

Calipso said... [Balas komen ini]

@RnZ

Yang ni panduan untuk register dgn nuffnang sahaja.

Untuk activate iklan dia ikut link panduan dalam para "2" di atas.

una imana said... [Balas komen ini]

thnks for sharing

My World said... [Balas komen ini]

thanks 4 ur tutorial. now, saya dah boleh masukkakn nuffnang ads dlm blog saya...thanks again!

Nor Iman said... [Balas komen ini]

thanks...info yang mantap untuk panduan

talhah wmt94 said... [Balas komen ini]

sye nak bertanya....apa kelebihan mendaftar nuffnang ini....sye dengar boleh menjana pendapatan melalui ini...betul ka?...boleh tolong jelaskan x...? ...sye dah mendaftar tapi bila nak log in ...dya kata error..sbb ape ya!! ...tq

Rohani said... [Balas komen ini]

saya nak tanya email lama sya aktiv.tpi klu buat blog bru
guna email bru.segala hal pembeitahuan ni terus ke email
lama atau email bru? maksud sya email ni utk buat blog je ke.

Admin said... [Balas komen ini]

talhah - ya nuffnang boleh jana pendapatan... tak boleh login mestilah password atau ID salah taip, pastikan ianya betul...

Admin said... [Balas komen ini]

Rohani - email bergantung kepada alamat email masa awak daftar dengan blogger, email ini boleh ditukar melalui edit profile, terpulang kepada awak sendiri mana satu yang nak pakai.

Ben Izer said... [Balas komen ini]

Payee tu apa ek?

chikung said... [Balas komen ini]

saye blum paham minta no hndpone andmin boleh tak

rindu bebel said... [Balas komen ini]

xbole pon daftar

rindu bebel said... [Balas komen ini]

asyik salah jaaa kt freecap.... byk kali dah cubaa

mamaque80 said... [Balas komen ini]

good info,nanti nak cuba la.tq.

The Dainty said... [Balas komen ini]

info yg sgt berguna kpd newbie mcm sy,tq!^^

yayanis rahim said... [Balas komen ini]

income ni akan masuk bile orang klik iklan nufffnang tu ke atau income akan masuk bile orang just tgk blog kite tanpa klik iklan tu?

-reply yea tq-

Calipso said... [Balas komen ini]

@yayanis rahim sudah tentulah orang yang datang kena klik iklan dulu baru nuffnang ambil kira, buka tengok iklan sahaja.

jangan klik sendiri atau pakat dengan kawan sebab depa boleh kesan perbuatan macam itu...

xuannafingerstalk! said... [Balas komen ini]

thanx for the information :)

grapoX said... [Balas komen ini]

thank you

elzulfa said... [Balas komen ini]

semoga Allah sj yg dpt membalas budi admin.sy dah reg td.tunggu email

zulham said... [Balas komen ini]

kalau buat indonesia bisa tidak,...

Admin said... [Balas komen ini]

Indonesia belum support lagi zulham, kamu kena bikin dari dalam malaysia, singapore atau australia.

Anonymous said... [Balas komen ini]

Klu da Ada blog bleh ke tmbah kat blog kita yg lama?ke kena buat blog baru?

Calipso said... [Balas komen ini]

terpulang sendirilah nak tambah pos dalam blog lama pun boleh, nak buat blog baru pun boleh, kalau tajuk lain buat blog baru lagi baik.

dalam satu akaun berapa banyak blog pun boleh kalau nak buat.

Cik Cieda Sweet said... [Balas komen ini]

follow me too.. tq

Sejuta Tapak said... [Balas komen ini]

Assalam tuan rumah...
Saya nak gunakan tutorial2 awak untuk buat ebook pasal nuff boleh tak. Nanti saya kreditkan link awak kat sana.
Salam ukhwah...

Semut Kecil said... [Balas komen ini]

Sayang Nuffnang belum tersedia bagi blogger Indonesia.

Akang Budi said... [Balas komen ini]

thanks gan sharingnya, nuffnang keren ya ads nya mirip dengan GA heheh

Rahmat Ralfa said... [Balas komen ini]

Saye nak tanyak No I.C tu cam mana contoh nye ?

Puan Nadia Shazwani said... [Balas komen ini]

Terima Kasih yer, ilmu yang amat berguna bagi saya blogger baru.. =)

Visit me yer :D

Post a Comment