Jun 11, 2008

Musik Dalam Blog Anda

Untuk mendengar audio muzik dalam komputer anda audio plugin perlu di install terlebih dahulu. Taip about:plugins dalam address bar pelayar internet (browser) yang digunakan untuk mengetahui kedudukkan plugins.

Boleh dapatkan Apple Quicktime Plugin di sini.

Pilih muat turun mengikut operating system yang digunakan, bagi pengguna Windows muat turun yang berikut:


Tentukan fail MP3 muzik yang hendak dimainkan telah ada dalam simpanan komputer sendiri. Jika tiada fail muzik dalam simpanan anda, gunakan Google search untuk mencari beberapa laman web yang ada menyediakan perkhidmatan muat turun percuma fail muzik. Dapatkan dahulu muzik dari artis kegemaran anda. Laman web yang menawarkan fail muzik percuma akan memberi tahu anda lokasi fail-fail itu disimpan, sila catatkan atau copy lokasi berkenaan.

Fail MP3 lagu atau muzik yang dalam simpanan sendiri mesti dihoskan dulu dalam mana-mana hosting MP3 File. Catatkan alamat URL pautan hos fail MP3. Ikut panduan bagaimana hoskan fail MP3 di Google Sites.

Contoh alamat URL pautan hos fail MP3:

http://ownlblog.googlepages.com/BalladePourAdeline.mid

Musik dengan konsol

Konsol muzik yang dipaparkan dalam blog yang disertakan dengan kontrol kawal suara, butang buka dan tutup akan memberi pilihan mendengar lagu kepada pengunjung blog anda. Contoh kod HTML di bawah pengunjung dikehendaki klik butang 'play' untuk mendengar muzik.

Anda boleh masukkan kod HTML berikut samada dalam pos atau dalam sidebar blog anda. Untuk masukkan dalam sidebar gunakan pilihan Design | Page Elements --> pilih salah satu Add a Gadget --> dalam tetingkap Configure Add a Gadget pilih HTML/JavaScript dan dalam tetingkap Configure HTML/JavaScript .


<pre><embed autostart="false" height="40" loop="true" playcount="2" src="Alamat URL pautan fail musik" width="300"/></embed></pre>


kod dengan alamat URL pautan hos fail MP3:


<pre><embed autostart="false" height="40" loop="true" playcount="2" src="http://ownlblog.googlepages.com/BalladePourAdeline.mid" width="300"/></embed></pre>


Hasil yang akan dipaparkan dalam blog adalah seperti berikut:


jika autostart="true" lagu dari fail MP3 akan dimainkan secara otomatik sebagik sahaja blog dibuka orang. Autoplay atau Autostart tidak digalakkan, pengunjung blog anda mungkin akan lari menginggalkan blog jika dipaksa mendengar lagu, beri mereka pilihan untuk mendengar atau tidak mau mendengar.

Sila lihat panduan terbaru bagaimana menyediakan MP3 Playlist.

7 comments:

yasriyasin said... [Balas komen ini]

x dapat lagi nak buat ni...x pe sok2 cuba lagi..thanks bro..

Admin said... [Balas komen ini]

cuba ikut panduan Hos Fail MP3 di Google Sites.

rugi kalau tak gunakan kemudahan google sites.

atau Google cari hos file MP3 yang free puny banyak ada.

yasriyasin said... [Balas komen ini]

dah cuba n berjaya...tq bro!!!

dumai craby hackers said... [Balas komen ini]

bos gmane carenye..............
peneng akyu

hasmiyah... said... [Balas komen ini]

bro saya dah export blog,tapi secara real kenapa dalam blog saya masih ada tanda 'spanar' bermaksud edit.

Calipso said... [Balas komen ini]

@hasmiyah...

tanda spanar tu tak apa sis biarkan je dia...

dia keluar masa kita edit blog sahaja, orang buka blog kita dari luar memang tak ada gambar spanar tu.

Anonymous said... [Balas komen ini]

Tutorial Bagus kapan2 bisa kucoba mampir ya gan ke blog ane
http://cerita-kalteng.blogspot.com

Post a Comment