Jul 8, 2011

Papan Pemuka Blogger Baru Julai 2011

Panduan bagi para blogger yang telah memperolehi interface terbaru dari blogger.

Seperti biasa kita log masuk ke dalam blogger melalui Blogger in Draft di sini.

Setelah log masuk muka utama Blogger akan dibuka seperti berikut:


1. Nama blog atau blog-blog yang telah dibuat akan disenaraikan dalam muka utama di atas.

2. Nak buat blog baru klik butang merah New Blog:


3. Nak buat pos baru klik butang pensil:


4. Nak buka papan pemuka (dashboard) blogger klik butang rumah. Boleh juga terus pilih satu fungsi di bawahnya:


5. Nak buka blog klik butang View Blog:


6. Di sebelah kanan atas butang English untuk pilih bahasa:


7. Di sebelah bawah muka utama blog yang anda follow:


8. Nak log keluar blogger sebelah kanan atas klik nama tuan blog dan di bawahnya klik Sign out:



Setakat ini untuk sementara waktu. Panduan-panduan lain yang terlibat dengan pembaharuan Blogger ini akan di buat dalam masa terdekat.

Sekian, selamat mencuba dan selamat berjaya.

Sebarang pautan balik dari blog anda adalah sangat-sangat dihargai. URL http://calipso-tutorialblogger.blogspot.com/.

Salam hormat dari



11 comments:

Famili Ceria said... [Balas komen ini]

mengapa aku punya dashboard tak jadi lagi macam nie?

Calipso said... [Balas komen ini]

tak semua lagi yang dapat, dia pilih-pilih dulu yang dia hantar. Tapi kemudian nanti semua akan berubah dengan interface yang sama....

Melor said... [Balas komen ini]

klu yg lama pun teraba-raba mati la melor nak guna yang baru mau ada org kena ganggu selalu sbb melor nak bertanya hihihi....

Admin said... [Balas komen ini]

takpe melor kita pelan-pelan buat... yang baru ni punya lagi mudah sikit kot...

iqmal/islamicnice said... [Balas komen ini]

agak susahlah nak guna yg version baru ni...slps tu habis ana punya blog berterabur...apabila convert ke version baru... knp semua tak dpt plak hanya org2 tertentu sahaja..yg dpt version baru..?

Myra said... [Balas komen ini]

nak edit html cam ne?

Calipso said... [Balas komen ini]

Myra, blogger baru dah tak bagi kita edit HTML, dia nak kita pakai Template Designer.

kalau myra nak edit HTML macam yang lama. Log masuk dalam bloggr baru, kat address bar dalam alamat URL blog kat atas tu ada myra punya BlogID (dia ada 19 nombor semuanya).

copy alamat URL bawah ni ganti BlogID dengan ID myra dia akan buka edit html lama:

http://www.blogger.com/html?blogID=....................

mardhiyah hasbullah said... [Balas komen ini]

ermm , kalau nak tukarkan papan pemuka baru ke lama mcm mne ? saya nak edit html tapy dah x boleh . Ajar please !

Calipso said... [Balas komen ini]

rasanya papan pemuka lama blogger dah tak buka lagi agaknya. cara nak edit html guna papan pemuka baru saya dah buat tapi tak keluar pulak pos tu, nanti saya cek balik.

belog kaklongAan said... [Balas komen ini]

kenapa kadang-kadang xboleh nak buat blog baru ye? bila masukkan address blog dy akan display 'Sorry, this blog address is not available'.
mohon tunjuk ajar

Calipso said... [Balas komen ini]

@belog kaklongAan
tu maksudnya nama blog tu dah ada orang lain pakai, kena tukar nama tu sampai blogger benarkan...

Post a Comment